EN SAMLING TEXTER

om förflyttningar i landskap,
naturbegreppet och
mötet med det okända.

ETT TILLSTÅND AV VANDRING
Garphyttans nationalpark,
Murstensdalen & Kindla
Juni, 2019
Doften av varm barrskogsmark, svettiga ullplagg indränkta i myggmedel. Nedanför kepsen är näsan solbränd men det är inget hinder för att känna dofter av växlande karaktär. För det mesta är jag skitig och okammad men utsövd, outtröttlig och sjukt nöjd. Den här gången blev det sex dagar utspridda över Garphyttans nationalpark, Murstensdalen och Kindla. Jag hamnar i ett oöverträffat tillstånd när jag vandrar, men vad innebär det?

Något av det jag uppskattar mest med flerdagsvandring är att vardagen tar upp all tid och tankeverksamhet. Det finns inget utrymme för att älta och det är lönlöst att bli frustrerad över öresutjämningen i iOrdning. Inte för att det är omöjligt att reflektera över kronor och ören även till skogs utan för att där spelar ören helt enkelt inte någon roll. På tur försvinner de problem som egentligen inte är problem.

Under ett strövtåg finns det få stunder då jag inte har något att göra. Alla vardagliga bestyr blir som små projekt som tar den tid det tar. Laga mat, borsta tänderna eller förbereda sovplatsen. Hunden ska ha sin tassvård och jag måste lösa problem som att diska utan att slösa vatten. Just den här problemlösningen är ett spännande moment. Det kan handla om att finna bästa tältplatsen under rådande omständigheter; undkomma mygg; hitta tillbaka till leden eller att laga mat vid totalt eldningsförbud. Den här typen av problemlösning är användbar, det är nyttig kunskap.

Att gå tar också tid. Många steg ska tas och det finns alltid något nytt att se bakom nästa träd. I stan går jag alltid i raskt tempo men det är omöjligt med 12 kilo på ryggen. Dessutom blir jag alltid lite vinglig när milen ligger bakom ryggen och då måste jag vara lite extra uppmärksam på var jag sätter fötterna. Onödiga felsteg vill jag undvika när mobilen saknar täckning.

Att röra på sig är hälsosamt, också för hjärnan. Människan är utvecklad för en annan tillvaro än det stillasittande varande som är vanligt idag. Rörelse är något som människan är utvecklad för, hör jag psykiatrikern Anders Hansen säga i dagens Sommar i P1. Enligt Hansen räknas varje steg. Vår livsstil styr hur vår hjärna fungerar. Fysisk aktivitet skyddar mot stress, depression och minnesproblematik. Kanske är det inbillning men jag vill faktiskt påstå att mitt sätt att hantera information är en aning annorlunda efter en långvandring än innan. Efter hemkomst är oron lite mer avlägsen än vad den var innan avfärd. Det är helt enkelt enklare att inse att öresutjämning inte är ett problem värt att bli frustrerad över.

På tur slutar jag att övertänka de meningar jag yttrar, jag väger inte längre varje ord. Jag behöver förstås inte prata så mycket alls men sanningen är att jag nog konverserar mer – och framför allt mer spontant – på tur. En vandring är en paus från vardag, jobb och stress, men det är något mer. Det är också en paus från mig själv. Eller kanske snarare: det är här jag kan vara mig själv. Jag gör en sak i taget. När jag borstar tänderna i skogen gör jag just det. Jag springer inte runt med tandborsten lite förstrött i munnen samtidigt som jag vattnar, småstädar och förbereder matlåda. Vid lägerplatsen borstar jag tänderna. Kanske stampar jag runt en del med kängan lätt över marken. Mindfulness kommer mer otvunget under vandringar än hemma.

Jag kan bara konstatera att det finns oräkneliga positiva effekter med vandring. En av de bästa belöningarna är dock när jag når en plats dit inga vägar går. I Murstensdalen var det en stillsam plats där tjärnen låg blank och mörk. En fågel flög fram och tillbaka framför oss som om den vore nyfiken. I värmen var ett dopp i det mörka vattnet ett måste. Lite läskigt men samtidigt spännande eftersom jag inte ens bottnade tjugofem centimeter från tjärnkanten. Innan vi lämnade Gruvtjärn gick jag på dass med öppen dörr. Den känslan är värd alla myggbett och ömma höfter i världen.

Garphyttans nationalpark
Pasta med torkade kikärtor och hårdost

Lången, Murstensdalen
Gruvtjärn, Murstensdalen
På dass, Murstensdalen

Kalklinten, Kindla

Grönska i svärta, Kindla


Eldpallkojan vid Röbergstjärn, Kindla

Skymning vid Klosstjärn, Kindla
Kindla